Lansare de carte la Festivalul International de la Sibiu

Va invit la Sibiu pe data de 18 iunie, la ora 13, la Libraria Habitus, pentru o întîlnire cu amintirile mele legate de anii cînd poezia conta mai mult decît orice…

Conferință cu prezentarea volumului “Vi se pare cumva nedreaptă dispariția dumneavoastră?” editat la Tracus Arte

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României.
A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai tîrziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată La noapte va ninge.
Matei Vişniec este autorul a cinci volume de poezie, şase romane şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa unde lucrează ca jurnalist laRadio France Internationale. După căderea comunismului, în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiş în numeroase ţări.
Numeroase premii i-au răsplătit actvitatea, începînd cu Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumulÎnţeleptul la ora de ceai. El a mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER (Uniunea teatrală din România) pentru întreaga activitate. In Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul internaţional de teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet.
In anii 80, la Bucureşti, într-un moment de mare efervescenţă poetică, Matei Vişniec şi-a forjat un stil recognoscibil imediat. Deseori poemele sale sunt nişte fabule filozofice. Nu întîmplător drumul de la poezie la teatru a fost firesc pentru Matei Vişniec întrucît multe poemele sale conţin în embrion un conflict şi o interogaţie, o provocare şi o dilemă. Editura Tracus Arte 2019